Новости од индустријата

Кои својства се потребни при изборот на калапи за инјектирање и челични суровини

2023-06-09

Кои својства се потребни при изборот на калапи за инјектирање и челични суровини


Во процесот на обработка на калапот за вбризгување, изборот на суровини ќе игра важна улога во севкупниот век на употреба на калапот за инјектирање и квалитетот на произведените пластични производи, така што барањата за изведба треба да се исполнат при изборот на мувла за инјектирање Jiangyin за обработуваат челични суровини?

1. Добра цврстина на површината и отпорност на абење

Цврстината на калапот за вбризгување е обично под 50-60HRC, површинската цврстина на термички обработената мувла е висока, калапот во работата поради полнењето и протокот на калапи за вбризгување да издржи поголем притисок на притисок и триење, мувлата е потребна за одржување на точноста на обликот и стабилноста на точноста на димензиите, зголемување на работниот век на мувлата, отпорноста на абење на мувлата зависи од хемискиот состав на челикот и цврстината на термичка обработка, така што ја зајакнува цврстината на мувлата може да ја зајакне неговата отпорност на абење.

2. Добра обработливост

Повеќето калапи за вбризгување, покрај обработката на EMD, исто така треба да се исечат и да се поправат подобро, со цел да се зголеми работниот век на алатките за сечење, да се зајакнат перформансите на сечењето, калапи за вбризгување за да се намали грубоста на површината, цврстината на челикот за калапи за вбризгување да биде соодветна.

3. Добра термичка стабилност

Обликот на деловите на калапот за вбризгување е често покомплексен, тешко е да се обработи по гаснењето, па затоа треба да се избере колку што е можно со добра термичка стабилност, кога се обработува калапот по термичка обработка поради малиот коефициент на линеарно проширување, деформацијата на термичка обработка е мала, температурната разлика предизвикана од стапката на промена на големината е мала, металографската структура и големината на мувлата се стабилни, може да се намалат или да не се обработуваат.

4. Добри перформанси на полирање

Вредноста на грубоста на површината на шуплината на моделот за вбризгување треба да биде помала од нивото на Ra0,1~0,25, оптичката површина е потребна на Ra<0,01nm, шуплината треба да се полира, да се намали вредноста на грубоста на површината, челикот избрано за оваа намена бара помалку материјал за квалитет на обработка на различни калапи со вбризгување, фина и униформа структура, и не треба да има дамки или дефекти на кора од портокал за време на полирањето.

Бидејќи луѓето имаат сè поголеми барања за пластични производи, се поставуваат многу барања за изгледот, перформансите, трошоците и другите аспекти на производите. Затоа, неопходно е и калапите за инјектирање постојано да се прилагодуваат на развојот на новите технологии и да прават соодветни подобрувања на оригиналната основа.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept