Новости од индустријата

Дефиниција на 6061 алуминиумска легура

2021-08-18
6061 алуминиумска легурае висококвалитетен производ од легура на алуминиум произведен со термичка обработка и процес на истегнување.
Алуминиумот 6061 е легура засилена со топлина со добра формабилност, заварливост, обработка и средна јачина. С still уште може да одржува добра оперативност по оженењето. Главните легирачки елементи на алуминиумот 6061 се магнезиум и силикон од Mg2Si фазата. Ако содржи одредена количина манган и хром, може да ги неутрализира лошите ефекти на железото; понекогаш се додава мала количина бакар или цинк за да се зголеми јачината на легурата без значително да се намали неговата отпорност на корозија; има мала количина на проводни материјали Со цел да се неутрализираат негативните ефекти на титаниумот и железото врз спроводливоста; циркониум или титаниум може да го рафинираат зрното и да ја контролираат структурата на рекристализација; со цел да се подобри обработливоста, може да се додаде олово и бизмут. Mg2Si е цврсто растворен во алуминиум, што ја прави легурата да има вештачка стареечка функција.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept